GESCHIEDENIS

DE ALLEREERSTE STRANDHUISJES VAN NEDERLAND

UPDATE 20 JUNI 2021: Er waren 8 strandhuisjes die als eerste zo’n 50 jaar geleden werden verhuur. 6 van de 8 strandhuisjes zijn in 2021 verkocht aan particulieren. Mevrouw Roelse woont gelukkig nog wel steeds zelf op het strand tijdens het seizoen. Hopelijk mag ze dat nog heel lang zo blijven doen.

Foto: Nathan Ultee (Strandhuisjes Nederland) in gesprek Addie Roelse (de allereerste verhuurster van strandhuisjes)


Al meer dan 50 jaar worden door familie Roelse strandhuisjes verhuurd! Zij zijn de allereerste die deze bijzondere overnachtingen in Nederland aanbieden voor de verhuur.

Mevrouw Addie Roelse woont tijdens het seizoen zelf in één van de zes strandhuisjes. De hoge duinen achter de strandhuisjes zijn ideaal om te wandelen en te fietsen met zicht op zee. Ze is een kwieke 70’er en hopelijk nog vele jaren op het strand.

2008 tot 2017: de meeste strandhuisjes gebouwd

Pas tientallen jaren later zijn er nog strandhuisjes voor de verhuur bijgekomen; veruit de meeste tussen 2008 tot 2017. Momenteel is ongeveer 1% strand met strandhuisjes voor de verhuur en 99% dus zonder en dat zal deze eeuw niet veel meer stijgen. Dat komt omdat precies staat aangegeven op welke recreatieve stranden hoeveel strandhuisjes mogen staan, hoe groot deze mogen zijn en vanaf wanneer tot wanneer de strandhuisjes op het strand mogen staan. Deze plekjes zijn bijna allemaal al benut.

Wist je dat? (Geschiedenis)

  • De eerste strandhuisjes met paard en wagen het strand op werden gebracht
  • Dat bouwhuisjes waren die plank per plank in elkaar werden gezet
  • De allereerste verhuurhuisjes ook bouwhuisjes waren
  • Deze inmiddels vernieuwd zijn naar huisjes die in 1 keer op een vrachtwagen getrokken kunnen worden
  • Al bijna 100 jaar strandhuisjes op het strand staan, voor particulier gebruik, via kampeerverenigingen
  • Er door verschillende stormen en branden al tientallen strandhuisjes zijn verwoest
  • 90% van de strandhuisjes voor de verhuur is gebouwd tussen 2008 en 2017
  • Nu er bijna geen plekjes meer worden vrijgegeven voor nieuwe strandhuisjes
  • De allereerste keer keren dat ik, Nathan de initiatiefnemer van Strandhuisjes Nederland, op het strand heeft geslapen als kind was. En dat nog goed kan herinneren. Zónder huisje, maar gewoon in een tentje met familie en vrienden.