3 x goud voor duurzame strandhuisjes

Kijkduin strandhuisjes

Langs de Nederlandse kust zijn momenteel al drie soorten strandhuisjes die het duurzaamheidslabel Goud mogen voeren: Haagse Strandhuisjes, Kijkduin Strandhuisjes en de eco-vriendelijke beach houses op het Grevelingenstrand.

Er zijn drie niveaus voor duurzaamheid via Green Key: brons, zilver en goud.

HAAGSE STRANDHUISJES

De HaagseStrandhuisjes zijn vervaardigd van circulair materiaal en voor de inrichting is gekozen voor duurzame en lokale producten. Voor het beheer maken zij gebruik van een 100% elektrische strandwagen.

Daarnaast hebben de huisjes uiteraard een energiezuinige warmteboiler, zijn ze zeer goed geïsoleerd en voorzien van elektrische verwarming met laag energieverbruik en hoog rendement. Zo blijven de huisjes ook in het voor- en najaar comfortabel.

Bovendien staan de huisjes minstens 8 meter uit elkaar, waardoor de wind vrij spel heeft voor duinaanwas. Belangrijk voor de natuur en aangenaam voor de gasten.

KIJKDUIN STRANDHUISJES

De ruime afstand tussen de huisjes voor natuurlijke duinaangroei geldt ook voor Kijkduin Strandhuisjes. Ook wordt gebruik van zonnepanelen en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. En wist u dat veel gasten gewoon uit de omgeving komen? Dat scheelt heel wat kilometers reizen. Een duurzaam begin van een mooie vakantie.

ECO GREVELINGEN

Bij de ECO Beach Houses Grevelingenstrand zie je ieder moment hoeveel energie je gebruikt en bespaart. Ook slimme trucs dragen bij, zoals waterbesparingen. De accommodaties zijn geïsoleerd met hennep. Een leuk weetje toch?

Deze tiny houses doen actief mee aan natuurontwikkeling. Ook geven ze educatie om de betrokkenheid met de omgeving te vergroten. Ze zijn rolstoeltoegankelijk.

STRANDHUISJES GREVELINGENSTRAND

  • 100% zelfvoorzienend in energie.
  • 95% plantaardig.
  • Isolatie van hennepplant en hout uit Nederland.
  • De materialen kunnen weer opnieuw gebruikt worden na afbraak.

GREEN KEY

De strandhuisjes met Green Key Gold blinken uit in duurzaamheid en maken volop gebruik van duurzame technieken. Gescheiden afval, ecologische schoonmaak en laadpalen? Die zijn als vanzelfsprekend.

Maar wist je ook dat water via het dak wordt opgevangen bij ECO Strandhuisjes Grevelingen en na drievoudige zuivering gebruikt kan worden om te douchen, koken en zelfs drinken?

Green Key

Steeds meer gasten kiezen bewust voor een vakantie met een kleine ‘footprint’. Maar wat is duurzaam toerisme? En hoe weet je of je vakantiebestemming ecologisch verantwoord is?

Het meest gebruikte label voor duurzaam toerisme in Nederland is de Green Key. Green Key komt oorspronkelijk uit Denemarken en heeft meer dan 3.000 verblijven gecertificeerd in 65 landen.

”Het meest gebruikte label voor duurzaam toerisme in Nederland is de Green Key.”

Green Key Nederland hanteert twaalf praktische criteria en deze zijn vooral toegesneden op overnachten in eigen land. Zoals energieprestaties, duurzame inkoop, waterbesparing, afvalscheiding, lokaal, biologische en fair trade producten, eco schoonmaak en groene bouwmaterialen.

Voor vakanties in eigen land wordt de impact vooral bepaald door het energieverbruik tijdens het verblijf. Voor een comfortabel verblijf vormen verwarming en warm water namelijk wel 70% van het energieverbruik. In eigen land is de afstand kort en daardoor blijft de impact van de reis beperkt. Bij een verblijf in bijvoorbeeld Curaçao, Zuid-Afrika of Bali is dat uiteraard een heel ander verhaal.

Het comfort, de uitstraling… deze strandhuisjes laten zien dat dit naadloos kan samenvallen met duurzaamheid.

We hopen dan ook van harte dat er in de toekomst meer strandhuisjes langs de Nederlandse kust van duurzaamheid hun passie maken en voor Goud gaan!