VERKOOP

Waar zijn strandhuisjes te koop?

Strandhuisjes Dishoek

Strandhuisjes zijn te koop voor eigen gebruik op 8 plaatsen in Nederland:

 1. Hoek van Holland ⇩
 2. IJmuiden ⇩
 3. Dishoek / Westduin ⇩
 4. Wijk aan Zee ⇩
 5. Zandvoort ⇩
 6. Bloemendaal ⇩
 7. Heemskerk ⇩
 8. Castricum ⇩

SAMENVATTING

De meeste strandhuisjes worden verkocht in IJmuiden (10 tot 20 per jaar) en Hoek van Holland (5 tot 10 per jaar). Op andere plaatsen zijn dat slechts een enkele per jaar, of is er een lange wachtlijst.

VERWACHTING 2024

De vraagprijzen 2024 zullen naar verwachting stabiliseren rond de werkelijke verkoopprijzen van 2023.

Fact based, via gegevens en grafiek van Strandhuisjes Nederland™

De verkoopprijs zal naar verwachting rond de vraagprijzen liggen. Dus Hoek van Holland zal rond de € 130.000 uitkomen en IJmuiden Grote Strand rond de € 115.000 – € 120.000 voor een instapklaar goed onderhouden strandhuisje. Sommige strandhuisjes hebben maatwerk bedden en kasten en extra’s zoals een buitendouche, nieuwe keuken, extra zonnepanelen of extra achterterras. Die kunnen uiteraard wat meer waard zijn.

PRIJZEN 2023

De prijzen zijn in 2023 gestabiliseerd voor IJmuiden. Particuliere strandhuisjes Hoek van Holland zijn met 10% gestegen. De gemiddelde vraagprijzen zijn ongeveer gelijk aan de gemiddelde werkelijke prijzen. Dus er was geen of weinig overbieding in 2023.

2023 – GemiddeldVraagprijsVerkoopprijsOverbiedingPrijs t.o.v. 2022
Hoek van Holland*€ 146.250€ 146.375= 0%+ 10%
IJmuiden Grote Strand€ 112.700€ 111.400– 1%– 3%
IJmuiden Kleine Strand€ 90.800€ 94.250+ 4%+ 6%
Castricum aan Zee€ 160.000€ 160.000Vaste prijsNieuw (2024)
Prijzen stabiliseren.
* Het eerste strandhuisje van de rij is ook verkocht. Deze is uiteraard meer waard. En daardoor niet meegerekend met het gemiddelde van de vergelijkbare strandhuisjes HvH.

PRIJZEN VORIG JAAR (2022)

2022 – GemiddeldVraagprijsVerkoopprijsOverbiedingPrijs t.o.v. 2021
Hoek van Holland€ 123.333€ 133.000+ 8%+ 22%
IJmuiden*€ 110.750€ 114.250+ 3%+ 25%
*Op het IJmuiden Strand (Grote Strand). Op Het Kleine Strand liggen de prijzen doorgaans een stuk lager.
**Van begin strandseizoen tot juli werden de meeste strandhuisjes IJmuiden op het Grote Strand verkocht rond de € 120.000 in 2022. Later in het seizoen zakt de prijs vaak.

Houd ook rekening met de jaarlijkse kosten; deze zijn in Hoek van Holland ongeveer € 5.400 en in IJmuiden ongeveer de helft daarvan, dus € 2.700,-.

1. HOEK VAN HOLLAND

Op het strand van Hoek van Holland staan zo’n 180 strandhuisjes. Deze strandhuisjes zijn allemaal hetzelfde, behalve de indeling en interieur en staan op een mooi rustig strand.

Voor de huisjes loopt een verhard pad en Hoek van Holland heeft mooie strandpaviljoens en een pleintje waar je bijvoorbeeld verse broodjes kan halen.

De beheerder is 7 dagen per week op het strand, houdt toezicht en ondersteunt de bewoners, zodat u alleen hoeft te genieten. Ieder jaar vóór 1 april worden de strandhuisjes op het strand geplaatst en kant-en-klaar opgeleverd. De jaarlijkse kosten voor de locatie, opslag in de winter, verzekering en beheer bedragen ca. € 5.000 per jaar. De huisjes staan tot 1 oktober (dus 6 maanden) op het strand. Vanwege Corona is het seizoen 2020 verlengd tot en met 25 oktober.

Deze strandhuisjes zijn alleen voor eigen gebruik en mogen niet commercieel worden verhuurd. Wel mogen familie en vrienden overnachten in de huisjes.

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

 • 18 m2 + strandterras 15 m2
 • 1 rij, dus allemaal blijvend zeezicht
 • Rustig strand en toch op loopafstand van gezellige strandpaviljoens
VOLGENDE (IJmuiden)…

2. IJMUIDEN

In IJmuiden aan Zee heb je op twee plaatsen strandhuisjes: op het Grote strand en op het Kleine strand. 

Je hebt 3 strandverenigingen. Afhankelijk van de strandvereniging mag het strandhuisje niet verhuurd worden of tot maximaal 30 dagen.

De jaarlijkse kosten liggen rond de € 2.500 per jaar. Deze bestaan uit huur strand, vervoer en winterstalling, verzekering en parkeerkaarten. Door de strandvereniging worden ook allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

GROTE STRAND

Op het Grote strand staan de huisjes in 3 rijen. Strandhuisjes komen na verkoop altijd op de middelste (tweede) rij te staan. Er kan geopteerd worden voor de eerste rij. Deze huisjes zijn  blok met toiletten en douches.

De middelste rij is hoger dan de voorste en de achterste het hoogst, zodat je een beetje over de huisjes heen kan kijken. Voordeel van een achterste rij is dat je geen zand hoeft te scheppen na een wind.

Bij strandvereniging de Zeemeeuwen is verhuurd niét toegestaan. Wel mogen familieleden 23 maal overnachten.

Bij strandvereniging de Schelp is verhuur tot 30 dagen toegestaan. Familieleden (1e graad) mogen onbeperkt gebruik maken van het strandhuisje.

KLEINE STRAND

Op het Kleine Strand staan 133 strandhuisjes in 2 rijen. Bij de Strandvereniging IJmuider Strand (SVIJS) mag tot 28 dagen verhuurd worden.

Deze vereniging telt ongeveer 250 leden die bijna allemaal eigenaar zijn (of familie van de eigenaars) van een strandhuisje op het Kleine IJmuiderstrand.

Na verkoop het strandhuisje altijd naar de tweede rij gaat. Indien gewenst, is er een wachtrij van ongeveer 4 jaar om weer terug op de eerste rij te komen.

VOLGENDE (Dishoek / Westduin)…

3. DISHOEK / WESTDUIN

In Dishoek en de naastgelegen badplaats Westduin (Zeeland) staan ongeveer 350 particuliere strandhuisjes. Dit is de énige plek in Nederland waar particuliere strandhuisjes onbeperkt mogen worden verhuurd.

Ook voor de verhuur zijn deze strandhuisjes populier. Met de juiste prijs / kwaliteit zijn deze strandhuisjes tot 100% volgeboekt. Ieder jaar weer. De meeste eigenaren vullen hun beschikbaarheid voor december in, waarna wij de Zoek & Boek functie voor 2024 op de websites plaatsen.

Er komt slechts zeer zelden (1 keer per zoveel jaar) een strandhuisje in de verkoop. Deze Zeeuwse strandhuisjes zijn de meest gewilde strandhuisjes van Nederland. Het strand is prachtig en ligt op het Zuiden, hoge duinen, mooie fietsroutes en de jaarlijkse kosten kunnen worden terugverdiend door verhuur.

VOLGENDE (Wijk aan Zee)…

4. WIJK AAN ZEE

In Wijk aan Zee staan rond de 650 strandhuisjes. Deze zijn vaak al tientallen jaren in de familie en worden meestal ook binnen de familie overgedragen. Er bestaan wachtlijsten, maar die zijn zo overvol (tot 30 jaar) dat deze lijsten momenteel niet meer worden aangevuld.

VOLGENDE (Zandvoort & Bloemendaal)…

5. ZANDVOORT, 6. BLOEMENDAAL

Er zijn 4 strandverenigingen die de plaatsing van de strandhuisjes regelen in Zandvoort en aangrenzende badplaats Bloemendaal. 

Komt er een strandhuisje in de verkoop? Dan koopt u alléén het huisje zelf en niét het belangrijkste: het plekje op het strand.

Wie een plaats op het strand aan wil bemachtigen, moet donateur van een vier van de Kampeerverenigingen (KV) worden:

 1. KV Strandgenoegen
 2. KV Amsterdam
 3. KV Voorwaarts
 4. Helios

Donateur kost een paar tientjes per jaar.

Indien u donateur bent van een kampeervereniging, wil dat nog niet zeggen dat u daarmee een plaats heeft aangevraagd. Er is namelijk een lijst met donateurs en daarnaast een aparte lijst met donateurs die een plaats op het strand aanvragen. Dus als u geen plaats toegewezen heeft gekregen, moet u voor het volgende seizoen weer opnieuw een verzoek tot plaatsing indienen. Dit gaat dus niet automatisch.

De jaarlijkse kosten voor o.a. standplaats, winteropslag, vervoer, toeristenbelasting en verzekering liggen rond de € 2.000 per jaar.

Er is een strandplaats-wachtlijst met een gemiddelde wachtduur van ongeveer acht jaar tot twaalf.

VOLGENDE (Heemskerk & Castricum)…

7. HEEMSKERK, 8. CASTRICUM

In Heemskerk en Castricum staan ook strandhuisjes, echter deze komen slechts zeer zelden in de verkoop. Dat zijn eerder een soort units i.p.v. huisjes. Sanitair (keuken, toiletten en douches) is gemeenschappelijk. Slapen doe je in je huisje. Ze hebben een terras met glazen schutting.

In Castricum zijn in 2019 nog wel enkele strandhuisjes verkocht.

Houd onze FacebookPagina daarom goed in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

VOLGENDE (reacties)…

EIGENAREN REACTIES

Na 12 jaren intens genoten te hebben van deze formidabele stek is het voor ons tijd om afscheid te nemen.

We nemen een boek vol momenten, anekdotes en belevingen mee. Het is en blijft een unicum aan de Hollandse kust.

De momenten van rust en stilte die met name in de ochtend en in de namiddag en avond heersen als het strand (bijna) leeg is zijn onbeschrijflijk en de ondergaande zon is iedere avond anders en verveelt nooit.

Op een mooie zonnige je ontbijt nuttigen en ondertussen gadeslaan hoe het strand volloopt zonder daar overlast van te ervaren, het brede strand voor de huisjes blijft nagenoeg leeg. Maar er is voldoende reuring om van te genieten.

Ook omdat diverse strandtenten en winkeltjes vlakbij zijn. ’s-Avonds als het strand weer langzaamaan verlaten raakt is het genieten van de rust en de zonsondergang en als je geluk hebt is er ’s-avonds laat zeevonk.

Maar ook met regen is het prachtig om hier te verblijven. Het stormbestendige zonne-/regenscherm zorgt ervoor dat je met de deuren open kunt blijven genieten van het prachtige uitzicht. Maar nu knus binnenshuis.

Onze dochter is hier zo’n beetje opgegroeid en we hebben er met zijn drietjes intens van genoten. Maar zoals gezegd gaan we nu afscheid nemen en hopen dat een ander echtpaar/gezin net zoveel geniet de komende jaren als wij gedaan hebben.

Eigenaar strandhuisje Hoek van Holland
VOLGENDE (Hoek van Holland)…

Ook op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook! ⇩

BOUWERS STRANDHUISJE

LET OP: De huisjes zijn tot het voorjaar naar de winteropslag. Houd de Facebookpagina in de gaten, voor nieuw aanbod in 2024.

Of schrijf je hier met 1 klik in om af en toe een update te ontvangen via uw e-mail.